Czy ktoś miał problem z uciekającym płynem chłodniczym?
Już od ponad pol roku co jakis czas musze dolewać płynu,ostatnimi czasy wlewam dość duże ilości. Tydzień temu odebrałem auto z serwisu bo był wymieniany rozrząd (bez nastawnika-jeśli to ma jakieś znaczenie) i wczoraj zapaliła się kontrolka plynu chlodniczego (przez tydzień ubyło płynu ze stanu max-z takim wyjechałem z serwisu -zrobilem moze 150km) Przy wymianie rorządu powiedziałem by sprawdzili szczelnosc ukladu chlodzenia i niby jest ok.
Ktoś wie co może być nie tak?
Ktoś miał przypadek na forum ze po wymianie rozrzadu(z nastawnikiem) obajw wyciekającego plynu ustapil-ale to troche dziwne dla mnie-co ma rozrzad do plynu?
Ktoś inny mówił o pompie wody,jeszcze inny o nieszczelnej chłodnicy i przecierających się przewodach gdzieś przy chldonicy.
Oczywiście ASO nie wie co może być nie tak. Po wymianie rozrządu kazali przyjechać spowrotem jesli plynu znowui ubedzie...
maciej10, zacznij od sprawdzenia czy gdzieś nie ma wycieku. moze jakiś wąż, połączenie, opaska itp gdzies sobie puszcza. moze byc tez chłodnica lub pompa wody. obejrzyj wszystko na zimnym i na cieppłym silniku bo moze byc tak ze cos puszcza jak sie rozgrzeje lub gdy jest zimne i się kurczy. może nagrzewnica. cięzko powiedzieć. zacznij od dokadnych obserwacji wszelkich mozliwych rzeczy które moga miec wyciek jak wspomniałem wyżej.
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Ja miałem problem z wyciekami płynu odrazu po zakupie auta, prosiłem dwóch mechaników o diagnozę stwierdzili że przyczyną jest zbiorniczek wyrównawczy zatem wymieniłem go. Oczywiscie można się domyśleć że problem nie ustąpił i dałem auto do mechanika który jak się okazuje jest dobry w tym co robi. Stwierdził że mam gnijącą chłodnicę. Wymieniłem i juz jest po problemie. Pozdrawiam.
kurde,ciezko bedzie-auto pod chmurka,brak kanalu...zobacze co da sie zrobi... jeszcze jedno-po odbiorze samochodu zauwarzylem ze jest mokre miejsce pod wlewem plynu do spryskiwacza-tam jest taki "pojemnik" i wchodzi do niego jakis wezyk od gory-zgaduje-to filtr paliwa?
maciej10, jak nie masz kanalu to próbuj od góry zawsze jakieś dojście jest. jakies małe lusterko i latarka też się przydadzą. z tego co piszesz to wnioskuje ze to filtr paliwa
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz